Tak jemy sushi
Pamiętajmy, iż należy zjadać całe kawałki sushi na raz. Po prostu całą porcję sushi bierzemy do ust. Jeśli jesteś początkujący, to możesz jeść palcami, łatwiej wówczas namaczać sushi w sosie sojowym.
Polecamy maczać w sosie sojowym tylko rybę, a nie całe sushi. Sashimi jemy tylko pałeczkami.
Sushi podaje się wraz z wasabi – jest to odpowiednik japońskiego chrzanu rosnącym pod wodą (kolor zielony) oraz z gari – marynowanym imbirem (żółtawe lub różowe płatki). Należy nałożyć chrzan na rybę (ostrożnie!) lub rozpuścić go w sosie sojowym. Najlepiej, gdy naczynko wypełnione jest sosem sojowym mniej więcej w połowie; w miarę upływu czasu należy uzupełniać zawartość naczynka.
Po zjedzeniu kawałka sushi dobrze jest skosztować imbiru gari. Odświeży on smak, oczyści kubki smakowe i pozwoli w pełni cieszyć się kolejną porcją ryby. Nie powinno się kłaść imbiru na rybę, ale można zrobić według uznania.
Tak parzymy herbatę
W naszej restauracji staramy się parzyć herbatę zgodnie z wielowiekową tradycją japońską. Jesteśmy przekonani, że ten rytuał będzie miał wpływ na subtelność napoju, którego będziecie mieli Państwo okazję spróbować.
Herbatę zieloną parzymy w temperaturze około 75 – 80 C. Czas parzenia to około 3-4 min, po tym czasie koszyczek z liśćmi herbaty należy wyciągany z czajniczka. Herbata zielona może być parzona do 3 razy z tego samego koszyczka. Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające.