Tak jemy sushi

 

t_jakjemyPamiętajmy, iż należy zjadać całe kawałki sushi na raz. Po prostu całą porcję sushi bierzemy do ust. Jeśli jesteś początkujący, to możesz  jeść palcami,  łatwiej wówczas namaczać sushi w sosie sojowym.

Polecamy maczać w sosie sojowym tylko rybę, a nie całe sushi. Sashimi jemy tylko pałeczkami.

Sushi podaje się wraz z wasabi – jest to odpowiednik japońskiego chrzanu rosnącym pod wodą (kolor zielony) oraz z gari – marynowanym imbirem (żółtawe lub różowe płatki). Należy nałożyć chrzan na rybę (ostrożnie!) lub rozpuścić go w sosie sojowym. Najlepiej, gdy naczynko wypełnione jest sosem sojowym mniej więcej w połowie; w miarę upływu czasu należy uzupełniać zawartość naczynka.

Po zjedzeniu kawałka sushi dobrze jest skosztować imbiru gari. Odświeży on smak, oczyści kubki smakowe i pozwoli w pełni cieszyć się kolejną porcją ryby. Nie powinno się kłaść imbiru na rybę, ale można zrobić według uznania.

Tak parzymy herbatę

 

t_parzenie_herbatyW naszej restauracji staramy się parzyć herbatę zgodnie z wielowiekową tradycją japońską.  Jesteśmy przekonani, że ten rytuał będzie miał wpływ na subtelność napoju, którego będziecie mieli Państwo okazję spróbować.

Herbatę zieloną parzymy w temperaturze około 75 – 80 C. Czas parzenia to około 3-4 min, po tym czasie koszyczek z liśćmi herbaty należy wyciągany z czajniczka. Herbata zielona może być parzona do 3 razy z tego samego koszyczka. Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające.